Venezolaanse regering sluit Guaidó 15 jaar uit van openbaar ambt vanwege door VS gesteunde staatsgreeppoging

Bron: Common Dreams, 28 maart 2019

De Venezolaanse regering heeft donderdag verklaard dat het oppositieleider Juan Guaidó vijftien jaar lang van openbare functies heeft uitgesloten, omdat hij zijn door de VS gesteunde inspanningen om president Nicolás Maduro af te zetten, intensiveert.

Deze zet van de regering werd aangekondigd door staatsaccountant Elvis Amoroso, die “tegenstrijdigheden aanhaalde in [Guaidó’s] persoonlijke financiële toelichtingen en een bestedingsgeschiedenis die niet overeenkwam met zijn inkomstenniveau”, aldus Reuters. De straf van 15 jaar is het wettelijk toegestane maximum.

Guaidó was er snel bij om de poging van de regering om hem uit zijn ambt te verbannen, aan de kaak te stellen.

“We gaan door op straat,” zei Guaidó op de staatstelevisie na de aankondiging van Amoroso.

Zoals CNBC woensdag gemeld heeft, maakt Guaidó zich op voor “een massale mobilisatie genaamd” Operatie Vrijheid “in een poging Maduro te dwingen tot aftreden.”

Guaidó riep zich in januari uit tot interim-president van Venezuela en de Verenigde Staten was er al snel bij om hem als eerste land te erkennen. Grote Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, volgden weldra de VS bij het erkennen van Guaidó.

Zoals Common Dreams in januari meldde, heeft vice-president Mike Pence Guaidó de nacht voor de aankondiging opgebeld en beloofd dat de Trump Administration hem zou steunen als hij trachtte de macht te grijpen.

Nationale veiligheidsadviseur John Bolton, minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo, en Senator Marco Rubio (R-Florida.) werden naar verluidt achter de schermen ook betrokken bij afspraken met Guaidó.

Het was niet verrassend dat Rubio donderdag het nieuws van Guaidó’s verbod van het openbare ambt gebruikte om Maduro te bestoken met een “massieve golf van gerichte repressie.”

Ik heb gisteren gewaarschuwd dat #MaduroRegime op het punt stond om een massieve golf van gerichte repressie tegen de belangrijkste leiders te lanceren. Deze actie maakt er deel van uit. @Jguaido is voorzitter van de Nationale Assemblee. Deze onwettige beslissing heeft tot doel een voorwendsel te creëren om hem te verwijderen https://t.co/nVdWMdAiqv

Marco Rubio (@marcorubio) maart 28, 2019


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s