Het lijkt erop dat er weer een VS-staatsgreep in Venezuela mislukt is

Dit is een vertaling van een artikel van Dave Lindorff op de Counterpunch website (1 mei 2019)


foto: “US Intervention in Venezuela”Susan Melkisethian

De imperialistische neocons die de Trumpregering teisteren en het oranje-ogende lachertje van een president zelf, denken dat ze hun eigen werkelijkheid door propaganda kunnen verzinnen, zoals het brein van Bush, Karl Rove, gewend was te beweren over de Bush/Cheney-regering, maar als het gaat om Latijns Amerika, beseffen ze niet hoezeer de bevolking van dit continent walgt van, en verbolgen is over de VS en haar Monroe-doctrine uit het koloniale tijdperk.

De meest recente couppoging die zo zorgvuldig was voorbereid in de ‘war rooms’ van het Witte Huis, het Pentagon en de CIA, was voorbestemd te falen zodra duidelijk werd dat de uitgekozen marionet van Washington, Juan Gerardo Guaidó Márquez, niets meer was dan hun creatie, bedoeld om aan de wensen van de samenzweerders in DC te voldoen.

Tegen de tijd dat Guaidó verscheen op een brug in Caracas geflankeerd door oppositieleider Leopoldo Lopez, die naar verluidt door overgelopen Venezolaanse soldaten was vrijgelaten uit huisarrest, waartoe hij was veroordeeld wegens gewelddadig optreden, samen met een handjevol soldaten van een eenheid, waarvan velen, naar verluidt, waren bedrogen door hun bevelvoerende officieren en die vluchtten toen ze zich realiseerden dat van ze werd gevraagd om op medesoldaten van het Venezolaanse leger te schieten, stortte Guaidó’s poging om een geënsceneerde staatsgreep op televisie te plegen reeds om hem heen in elkaar.

Kort gezegd begonnen troepen en officieren die Guaidó hadden gesteund, buitenlandse ambassades binnen te gaan, zoals die van Brazilië, Chili en Spanje, op zoek naar asiel. Oppositieleider Lopez, die duidelijk inzag dat de coup mislukt was, verliet snel de zijde van Guaido en zocht met zijn familie asiel in de Chileense ambassade. Later verhuisde hij met hen naar de mooiere en misschien veiliger kamers van de Spaanse ambassade.

De nieuwste schertsvertoning grijpt terug naar de staatsgreep van 2002, eigenlijk een veel serieuzere poging om de populaire gekozen president Hugo Chavez te ontvoeren en te verdrijven. In die tijd, toen veel topgeneraals de staatsgreep steunden, steunden de gewone soldaten Chavez en dwongen de generaals zich terug te trekken – maar niet voordat de Bush/Cheneyregering de leiders van de staatsgreep al ijlings had erkend als de nieuwe regering, en hun hand lieten zien als ondersteuners van die aanval op de Venezolaanse democratie.

Deze keer steunen de generaals de opvolger van Chavez, Nicolás Maduro Moros, net als de meeste gewone soldaten. Maar het script is vergelijkbaar, met Washington dat de omverwerping van de president van het land plande en meteen zijn steun uitsprak voor de marionet die opstond en zichzelf tot de nieuwe presidente verklaarde. En ook deze keer heeft de bevolking zich om zijn gekozen leider geschaard en massaal bij het presidentiële paleis gedemonstreerd zoals voorheen om de soevereiniteit en democratie van hun land te verdedigen.

Net als in 2002 hebben de Amerikaanse corporate media zich besmeurd door het toejuichen van een staatsgreep die eigenlijk door de Venezolanen wordt verafschuwd. De Amerikaanse media brachten ook schaamteloos valse nieuwsberichten van Washington onder de aandacht, die suggereerden dat Rusland moest voorkomen dat Maduro naar Cuba vluchtte, dat het Venezolaanse leger Maduro in de steek liet en dat de staatsgreep zegevierde. Het is een beschamend schouwspel van hoe mediapropaganda werkt.

Het is op dit moment nog te vroeg om iets te zeggen over hoe dit allemaal zal uitpakken. Wordt Guaidó uiteindelijk gearresteerd en berecht voor verraad voor deze laatste zet van zijn kant? Zal hij in veiligheid worden gebracht en weggemoffeld worden naar de VS door een vermetele ‘Navy Seal‘ reddingsoperatie? Zal hij zich verstoppen in de Braziliaanse of Colombiaanse ambassade? Het is moeilijk te zeggen, maar na deze catastrofe is zijn bruikbaarheid voor zijn bazen in Washington nul, dus zal hij waarschijnlijk op zichzelf staan. Als hij geluk heeft, wordt hij niet door de Trump Immigration Office in de VS geweigerd als een gewone Latijns-Amerikaanse bedelaar, wat in zijn geval een unieke accurate karakterisering zou zijn.

Een pluim voor de bevolking van Venezuela om op te komen voor hun soevereiniteit.

Maduro heeft zeker zijn fouten als leider. Echter de meeste van zijn problemen hebben niets te maken met persoonlijk falen of gebrek aan dat charisma en menselijke warmte dat zijn mentor Chavez zo in overvloed had, maar zijn het resultaat van zowel de enorme daling van de olieprijzen die hem niet in staat hebben gesteld om de programma’s te financieren die de Bolivariaanse revolutie van Chavez zo enorm populair maakte onder de Venezolaanse massa’s, als van de zware economische oorlogvoering door de Amerikaanse regering tegen Venezuela, inclusief de blokkade van de olie-export en het sanctioneren van goederen die het land binnenkomen.

Zoals in Cuba, dat lange tijd een doelwit was van Amerikaanse economische oorlogsvoering, weten de mensen van Venezuela wie hun leven ellendig maakt, en dat het dezelfde imperiale macht over het Caribisch gebied is die zojuist geprobeerd heeft om hun gekozen regering te ontvreemden en er een aan hen opdrong die buigt voor zijn eigenbelang.

En het ziet ernaar uit dat ze opnieuw de poging van Washington om dit te bereiken hebben verijdeld.

Als buitenlandse mogendheden er in deze klucht van een staatsgreep goed van afkomen, zijn het Rusland en Cuba, die allebei achter Venezuela bleven staan, ondanks bedreigingen vanuit de VS. Deze twee landen doen het zeker een stuk beter dan de 50 regeringen -allemaal marionetten- die bogen voor de VS-druk, de zielige niet-gekozen Guaidó als de “legitieme president” van Venezuela erkenden en er nu uitzien als dwazen en stromannen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s