Brazilgate wordt Russiagate 2.0

In dit artikel op consortiumnews.com (20 juni 2019) neemt de Braziliaanse journalistieke oudgediende Pepe Escobar je mee achter de coulissen van de Braziliaanse politiek na de start van de onthullingen van gelekte informatie door The Intercept. Wat zijn de consequenties van deze lekken, de dubbele bodems en wat is het grotere (mondiale) verhaal achter de stille extreemrechtse coup die het Car Wash onderzoek veroorzaakte?.

Het was een lek, geen hack. Ja: Brazilgate, ontketend door een reeks ‘game-changing bombshells‘ die door The Intercept worden gepubliceerd, kan een tropisch Russiagate worden.

De Deep Throat van The Intercept – een anonieme bron – heeft eindelijk in detail onthuld wat iemand met een half brein in Brazilië al wist: dat de justitiële/juridische machinerie van het eenzijdige Car Wash anti-corruptieonderzoek in feite een enorme schijnvertoning en criminele ophef is gericht op het bereiken van vier doelstellingen.

  • Het creëren van voorwaarden voor de afzetting van president Dilma Rousseff in 2016 en het daaropvolgende aantreden van haar vice president, de door de elite gemanipuleerde trekpop, Michel Temer.
  • De gevangenneming van de voormalige president Lula in 2018 rechtvaardigen – net toen hij in de startblokken stond om de laatste presidentsverkiezingen met grote voorsprong te winnen.
  • De opkomst van het Braziliaanse extreem-rechts te faciliteren via de Steve Bannon handlanger (hij noemt hem “Captain”) Jair Bolsonaro.
  • Voormalig rechter Sergio Moro installeren als een superminister van justitie die in staat is om een soort Braziliaanse Patriot Act uit te vaardigen – hard tegen spionage en mild ten aanzien van burgerlijke vrijheden.

Moro, met aan zijn zijde aanklager Deltan Dallagnol, die leiding gaf aan de 13-koppige Task Force van het Openbaar Ministerie, zijn de burgerwachtsterren in het rumoer rond de gerechtelijke oorlog. In de afgelopen vier jaar hebben de hypergeconcentreerde Braziliaanse mainstream media, ploeterend in een moeras van nepnieuws, deze twee uitgebreid geprezen als Captain Marvel-achtige nationale helden. De hoogmoed is nu eindelijk verstrikt geraakt in het moeras.

De Braziliaanse Goodfellas

The Intercept heeft beloofd alle bestanden die zij bezit vrij te geven; chats, audio, video’s en foto’s, een schatkamer die naar verluidt groter is dan die van Snowden. Wat tot nu toe is gepubliceerd, toont Moro/Dallagnol als een eensgezind strategisch duo, met Moro als een capo di tutti i capi, rechter, jury en beul ineen – boordevol seriële verzonnen bewijsvoering. Dit is op zich al voldoende om alle Car Wash-zaken waarbij hij betrokken was teniet te doen – inclusief de vervolging van Lula en opeenvolgende veroordelingen op basis van “bewijs” dat nooit zou standhouden in een serieuze rechtbank.

In combinatie met een schat aan bloederige details is het Twin Peaks-principe – de uilen zijn niet wat ze lijken – volledig van toepassing op Brazilgate. Omdat bij het ontstaan van Car Wash niemand anders dan de Amerikaanse overheid (USG) betrokken was. En niet alleen het ministerie van Justitie (DoJ) – zoals Lula al jarenlang benadrukte in al zijn interviews. De operatie was Deep State op zijn diepst.

WikiLeaks had het al vanaf het begin onthuld, toen de NSA energiegigant Petrobras en zelfs de smartphone van Rousseff begon te bespioneren. Tegelijkertijd hebben ontelbare landen en individuen laten zien hoe de DoJ’s met hun zelftoegewezen extraterritorialiteit, toestaan om achter iedereen aan te gaan, hoe dan ook, waar dan ook.

Dit ging nooit over anti-corruptie. In plaats daarvan is dit Amerikaanse ‘gerechtigheid’ die zich mengt in de volledige geopolitieke en geo-economische invloedssferen. De meest in het oog springende, recente zaak is die van Huawei.

Maar toch bereikte het “kwaadaardige gedrag”(om het Pentagon aan te halen) van Mafiosi Moro/Dallagnol een pervers nieuw hoogtepunt met de vernietiging van de nationale economie van een sterke opkomende natie, een BRICS-lid en erkend leider in het Zuiden.

Car Wash verwoestte de keten van energieproductie in Brazilië, die op zijn beurt de verkoop veroorzaakte – onder de marktprijzen – van heel veel waardevolle pre-zout (*verklaring onder dit artikel, vert.) oliereserves, de grootste olievondst van de 21ste eeuw.

Car Wash vernietigde de Braziliaanse nationale koplopers in het ingenieurswezen en de civiele bouw evenals de luchtvaart (zoals Boeing die Embraer kocht). En Car Wash heeft belangrijke nationale veiligheidsprojecten, zoals de bouw van nucleaire onderzeeërs, essentieel voor de bescherming van de “Blue Amazon” op fatale wijze in opspraak gebracht.

Voor de Council of Americas – die Bolsonaro in 2017 heeft bezocht – evenals de Council on Foreign Relations – om nog maar te zwijgen van de ‘buitenlandse investeerders’ – was het een natte droom om een neoliberale knaap uit Chicago, Paulo Guedes, geïnstalleerd te zien worden als minister van Financiën. Guedes beloofde officieel om vrijwel geheel Brazilië in de verkoop te doen. Tot dusverre was zijn ambtstermijn een regelrechte mislukking.

‘How to Wag the Dog’

(** verklaring onder dit artikel, vert.)

Mafiosi Moro / Dallagnol waren “only a pawn in their game,” om Bob Dylan te citeren – een spel waarvan beiden zich niet bewust waren.

Lula heeft herhaaldelijk benadrukt dat het belangrijkste vraagstuk – voor Brazilië en het Zuiden – soevereiniteit is. Onder Bolsonaro is Brazilië gereduceerd tot de status van een bananen neo-kolonie – met veel bananen. Leonardo Attuch, hoofdredacteur van het toonaangevende portal Brasil247, zegt: “het plan was om Lula om zeep te brengen, maar wat vernietigd werd, was het land.”

In het huidige stadium hebben de BRICS – een zeer vies woord in de ‘Beltway‘ – hun “B” verloren. Hoezeer ze Brazilië ook mogen waarderen in Beijing en Moskou, voorlopig is het “R[ussia]C[hina]”strategische partnerschap het enige dat wat oplevert, hoewel Poetin en Xi ook hun best doen om “RIC” nieuw leven in te blazen, in een poging om India’s Modi te laten zien dat Euraziatische integratie de begaanbare weg is, zonder een ondersteunende rol te spelen in de wazige Indo-Pacific strategie van Washington.

En dat brengt ons bij de kern van de Brazilgate kwestie: hoe Brazilië de felbegeerde prijs is in het overkoepelende strategische verhaal dat alles bepaalt wat er in de nabije toekomst op het geopolitieke schaakbord gebeurt – de onbelemmerde confrontatie tussen de VS en Rusland-China.

Reeds in het Obama-tijdperk had de Amerikaanse Deep State vastgesteld dat om BRICS van binnenuit te verlammen, het “zwakke” strategische knooppunt Brazilië was. En ja, alweer:’it’s the oil, stupid’.

De pre-zout oliereserves van Brazilië zijn waarschijnlijk maar liefst 30 biljoen dollar waard. Het gaat er niet alleen om dat de Amerikaanse regering zijn deel hiervan wil; het gaat erom hoe de controle over het grootste deel van de olie in Brazilië verband houdt met verstoring van de belangen van machtige landbouwbedrijven. Voor de Deep State staat de beheersing van de oliestroom van Brazilië naar de landbouwbedrijven gelijk aan beheersing/macht ten opzichte van China.

De VS, Brazilië en Argentinië produceren samen 82 procent van de sojabonen in de wereld – en tellen mee. China hunkert naar sojabonen. Deze zullen niet uit Rusland of Iran komen – die anderzijds voldoende olie en aardgas aan China kunnen leveren (zie bijvoorbeeld Power of Siberia I en II). Iran is tenslotte een van de pijlers van de Euraziatische integratie. Rusland kan uiteindelijk een sojabonen-exportmacht worden, maar dat kan wel tien jaar duren.

De Braziliaanse militairen weten dat nauwe betrekkingen met China – hun belangrijkste handelspartner, vóór de VS – essentieel zijn, waarover Steve Bannon ook mag tieren. Maar Rusland is een heel ander verhaal. Vicepresident Hamilton Mourao klonk bij zijn recente bezoek aan Beijing, waar hij Xi Jinping ontmoette, alsof hij een persbericht van het Pentagon voorlas, en vertelde de Braziliaanse media dat Rusland een ‘kwaadaardige speler’ is die overal ter wereld een ‘hybride oorlog’ uitrolt.”

Dus de Amerikaanse Deep State zal tenminste een deel van zijn uiteindelijke doel kunnen bereiken: Brazilië gebruiken in zijn verdeel en heersstrategie om een wig te drijven in het strategisch partnerschap tussen Rusland en China.

Het wordt nog veel pittiger. Car Wash omgevormd tot Leak Wash kan ook worden gedecodeerd als een massief schaduwspel; een ‘wag the dog’, met de staart samengesteld uit twee Amerikaanse agenten.

Moro was een gecertificeerde FBI, CIA, DoJ, Deep State-agent. Zijn bovenbaas zou uiteindelijk Robert Mueller zijn (dus Russiagate). Doch voor Team Trump zou hij gemakkelijk te vervangen zijn – zelfs als hij Captain Justice is die onder de echte agent, (Bannon boy) Bolsonaro werkt. Als hij valt, is Moro verzekerd van de vereiste gouden parachute – compleet met verblijf in de VS en speeches op Amerikaanse universiteiten.

The Intercept’s Greenwald wordt nu door alle linkse stromingen gevierd als een soort Amerikaans/Braziliaanse super-Simon Bolivar – met, en in veel gevallen zonder, enige ironie. Toch is er een enorm probleem. The Intercept is eigendom van hardcore informatie-oorlog deskundige Pierre Omidyar.

Wiens hybride oorlog?

De cruciale vraag die voor ons ligt, is wat het Braziliaanse leger echt van plan is in dit epische moeras – en in welke mate ze ondergeschikt zijn aan het Divide en Impera van Washington.

Het draait om het almachtige Kabinet van institutionele veiligheid, in Brazilië bekend onder het acroniem GSI. GSI-getrouwen zijn het helemaal eens met Washington. Na de ‘communistische’ Lula/Dilma jaren consolideren deze kerels nu een Braziliaanse Deep State die toeziet op het beheersen van het volledige politieke spectrum, net zoals in de VS.

GSI bestuurt al het hele inlichtingenapparaat, evenals het buitenlands beleid en de defensie, via een decreet dat heimelijk begin juni werd vrijgegeven, slechts een paar dagen voor de ‘bombshell’ van The Intercept. Zelfs Captain Marvel Moro is onderworpen aan de GSI; ze moeten bijvoorbeeld alles goedkeuren wat Moro bespreekt met de DoJ en de Deep State in de Verenigde Staten.

Zoals ik heb besproken met enkele van mijn goed geïnformeerde Braziliaanse gesprekspartners, antropoloog Piero Leirner, die tot in detail weet hoe het leger denkt, en de in Zwitserland gevestigde internationale advocaat en VN-adviseur Romulus Maya, schijnt de VS Deep State zichzelf te positioneren als de broedmachine voor de rechtstreekse overname door het Braziliaanse leger van de macht, alsmede door hun verantwoordelijken. Zoals in: “Als u ons script niet letterlijk volgt – basale handelsrelaties alleen met China; en isolatie van Rusland – kunnen we de slinger op elk moment de andere kant op zwaaien”.

Per slot van rekening, de enige praktische rol die de Amerikaanse overheid zou zien voor het Braziliaanse leger – in feite voor alle militairen in Latijns-Amerika – is als ‘war on drugs’ stoottroepen.

Er is nog geen ‘smoking gun’. Maar het scenario van Leak Wash als onderdeel van een uiterst geavanceerde, over het hele spectrum beheerste psyops, een gevorderd stadium van hybride oorlog, moet serieus worden overwogen.

Zo begonnen, bijvoorbeeld, extreem-rechts, maar ook machtige militaire sectoren en het Globo media-imperium plotseling te spinnen dat The Intercept onthullingen een ‘Russische samenzwering’ is.

Wanneer iemand de vooraanstaande militaire denktank website volgt – met heel veel materiaal dat vrijwel rechtstreeks van het ‘US Naval War College’ is gekopieerd en geplakt – is het gemakkelijk om verbaasd te zijn over hoe vurig ze geloven in een hybride oorlog van Rusland en China tegen Brazilië, waarbij het bruggenhoofd wordt gevormd door “anti-nationale elementen” zoals de linksen als geheel, Venezolaanse Bolivarianen, FARC, Hezbollah, LGBT, inheemse volkeren, noem maar op.

Na Leak Wash beschuldigde een gezamenlijke nepnieuws blitzkrieg de Telegram-app (“zij zijn snode Russen!”) voor het hacken van de telefoons van Moro en Dallagnol. Telegram heeft dit officieel in een mum van tijd ontkracht.

Toen werd bekend dat voormalig president Dilma Rousseff en de huidige voorzitter van de Arbeiderspartij Gleisi Hoffmann een “geheim” bezoek hadden gebracht aan Moskou, slechts vijf dagen voor de Leak Wash bombshell. Ik bevestigde het bezoek aan de Doema, evenals het feit dat voor het Kremlin, Brazilië, althans voorlopig, geen prioriteit is. Euraziatische integratie wel. Dat op zichzelf ontkracht wat extreem-rechts in Brazilië zou spinnen als Dilma’s verzoek om hulp aan Poetin, die vervolgens zijn kwaadaardige hackers losliet.

Leak Wash – Car Wash, seizoen twee – kan het Netflix- en HBO-patroon volgen. Onthoud dat seizoen drie van True Detective een absoluut succes was. We hebben Mahershala Ali-achtige spoorzoekers nodig om stukjes bewijs op te snuiven die aangeven dat het Braziliaanse leger – met de volledige steun van de Amerikaanse Deep State – een mix van Leak Wash en ‘“the Russians” Hybrid War’ zou kunnen instrumentaliseren om links voorgoed te criminaliseren en een stille staatsgreep orkesteren om zich te ontdoen van de Bolsonaro-clan en hun ondermaatse collectieve IQ. Ze willen totale controle – geen clowneske tussenpersonen. Zullen ze in meer bananen bijten dan ze kunnen kauwen?

Foto: Lula Marques/Agência (CC BY 2.0)

Verklaringen:

* Sinds 2007 zijn grote oliereserves aangetoond in pre-zoutlagen, reservoirs onder dikke zoutlagen. De seismiek was eerst onvoldoende om door de zoutlagen heen te kunnen kijken, maar na verbeteringen is dit alsnog mogelijk gebleken waarmee de reserves zijn aangetoond.

** Wat betekent ‘Wag the dog’?

‘Kwispelen met de hond’ betekent bewust de aandacht afleiden van wat anders van groter belang zou zijn, naar iets anders van mindere betekenis. Door dit te doen, wordt de minder belangrijke gebeurtenis in de schijnwerpers gekatapulteerd en verdringt de juiste aandacht voor wat oorspronkelijk het belangrijkste probleem was.

De uitdrukking komt van het gezegde dat ‘een hond slimmer is dan zijn staart’, maar als de staart slimmer was, dan zou de staart ‘kwispelen met de hond’. De uitdrukking ‘kwispelen met de hond’ werd uitvoerig gebruikt als thema van de film. ‘Wag the Dog’, een film uit 1997 met Robert de Niro en Dustin Hoffman, geproduceerd en geregisseerd door Barry Levinson.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s