De verbranding van de toekomst

Op 14 juni was de Amerikaanse onafhankelijke journalist Chris Hedges in Londen om met nabestaanden van de brand in de Grenfell Tower, twee jaar eerder, te spreken en de rampplek te bezoeken. In zijn wekelijkse column op Truthdig.com van 24 juni 2019 legt hij verband tussen deze ramp en het groeiende racisme in het Verenigd Koninkrijk. Maar ook hoe de gevestigde neoliberale orde dit racisme faciliteert om verdeeldheid te zaaien.

Foto: ChiralJonGrenfell Tower Created: 17 June 2017 CC BY 2.0

LONDEN – Het karkas van de Grenfell Tower, zijn verkoolde zijkanten bedekt met stroken wit plastic, staat overeind als een stilzwijgend en onheilspellend testament aan het dumpen van de armen en het primaat van de bedrijfswinsten. Op 14 juni 2017 verspreidde er zich een vuur langs de buitenwanden van het 24 verdiepingen tellende gebouw, gehuld in licht ontvlambare gevelbekleding, met 72 doden en 70 gewonden als gevolg . Bijna 100 gezinnen werden dakloos. Het was de ergste woningbrand in Groot-Brittannië sinds de Tweede Wereldoorlog. Zij die het leven lieten bij de brand, inclusief kinderen, zouden niet zijn gestorven als de bouwers duurdere gevelbekleding hadden gebruikt die onbrandbaar was en als de Britse regering de burgers had beschermd tegen deze roofzuchtige bouwbedrijven. Grenfell is het gezicht van de nieuwe orde. Het is een orde waarin jij en ik niet meetellen.

Ik liep door de straten rondom de toren op de tweede verjaardag van de brand met Kareem Dennis, beter bekend onder zijn rappernaam, Lowkey (bekijk zijn videoclip over Grenfell) – en Karim Mussilhy, die zijn oom, Hesham Rahman, verloor in de vlammen. Hij werd plotseling ontslagen bij twee banen sinds de ramp, blijkbaar vanwege zijn felle openbare aanklachten tegen ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de doden. Gezinnen, sommigen met T-shirts met foto’s van geliefden die stierven in de vuurzee, gingen plechtig een gebouw binnen voor een besloten herdenking. Een podium werd opgebouwd voor een betoging die avond, een woonblok verwijderd van de toren. Deze zou bijgewoond worden door meer dan 10.000 mensen. Bloemen en ballonnen lagen aan de voet van de muur die de toren omgeeft. Handgeschreven berichten over pijn, verlies en liefde, plus foto’s van de doden, bedekten de muur. De sloop van de Grenfell-toren zal nog 18 maanden duren, omdat elke verdieping systematisch moet worden ontmanteld.

De hoofdcontractant voor de renovatie van de Grenfell Tower die in 2015 begon – een renovatie die voornamelijk gericht was op cosmetische uiterlijkheden om het gebouw met sociale woningen te laten passen bij de duurdere hoogbouwappartementen vlakbij – was zich bewust van het gevaar van het aanbrengen van goedkope gevelbekleding. De brand, blijkbaar ontstaan door een defecte Hotpoint koel-vrieskast, deed al snel de gevelbekleding ontbranden. De vlammen schoten op tegen de zijkanten van de toren, waardoor ontsnappen, vooral op de bovenste verdiepingen, onmogelijk werd.

Het hogere belang van de winst, kreeg voorrang boven het menselijk leven, zoals het altijd gaat in de neoliberale orde. De brandbare gevelbekleding die Grenfell Tower veranderde in een 24-verdiepingen hoge brandstapel is verboden in landen zoals Duitsland en is niet toegestaan op gebouwen in de Verenigde Staten hoger dan 12 meter. Grenfell toren was meer dan 60 meter hoog.

Bedrijven in Groot-Brittannië, zoals ook in de Verenigde Staten, hebben wetgeving doorgedrukt om toezicht op te heffen en zichzelf toe te staan veiligheidsnormen te negeren en ‘zelfregulering toe te passen’. Het lijkt er, verbazingwekkend genoeg, niet op dat de brandbare gevelbekleding ook maar een van de afgezwakte brandweervoorschriften van Londen overtrad. Boris Johnson heeft als burgemeester van Londen op het brandweerbudget van de stad bezuinigd en had de leiding over de sluiting van 10 brandweerkazernes en de verwijdering van 27 brandweerwagens. Toen het vuur uitbrak duurde het meer dan een halfuur om een ​​ladderwagen naar de brand te krijgen. De ladder kon slechts de 10e verdieping bereiken en kon, 30 minuten na de brand, niet boven de vlammen uit komen om het vuur, dat snel tegen het gebouw opklom, te blussen.

“Er was een gezin van drie generaties dat stierf in het vuur”, zei Lowkey, die in de buurt van de toren woont en getuige was van de brand. “We konden ze op de 21e verdieping voor het raam zien staan. Ze gebaarden naar ons met wat T-shirts of witte handdoeken leken te zijn. We baden om een ​​soort van goddelijke interventie. We zagen een helikopter. De helikopter vloog naar hun raam. De mensen die binnen vastzaten telefoneerden naar mensen buiten ‘maak je geen zorgen, de helikopters gaan ons redden.’ De helikopter kwam tot 150 of 200 meter van de kamer. Toen draaide hij om. Dat omkeren was voor mij het meest ondraaglijke. Ik besefte dat ze deze mensen voor het raam zouden zien sterven. Het was een gezin van grootmoeder tot aan de kleinkinderen, dat doodging. Zes of zeven uur later moest ik het gebied verlaten. Ik stapte op de trein. Ik was een wrak, huilde. Ik kocht The Evening Standard. Op de voorpagina stond een foto vanuit een horizontale hoek van het gezin, wat betekende dat de helikopter een foto van hen had gemaakt. Wij zijn een samenleving die geobsedeerd is door het begluren van leed.”

“Ik ben opgevoed door mijn grootmoeder,” zei Mussilhy. “Mijn oom nam de rol van vader op zich. Oom Hesham was de leuke oom. Hij overlaadde ons altijd met cadeaus, snoep en speelgoed. Hij leerde me hoe te lezen in het Arabisch. Hij heeft me over religie geleerd. Hij leerde me hoe ik een das moest knopen en het belang van werken en school en dat soort dingen. Hij was nogal ‘plagerig’. Hij maakte zich er altijd vrolijk over dat ik slecht was met voetballen, ook al was ik dat niet. Hij kreeg zijn flat ongeveer zes jaar geleden. Hij bracht daar veel tijd door omdat hij problemen had met lopen. Hij kon niet lopen zonder een wandelstok. Hij schreef veel poëzie.”

Mussilhy, wiens familie uit Egypte komt, citeerde uit een van de gedichten van zijn oom met de titel “Mijn wil” waarin hij zijn geliefden vroeg “een glimlach op je gezicht te trekken als ik weg ben” en geen “tranen of verdriet in de buurt van mijn graf”.

Zijn oom, die kapper was, woonde op de bovenste verdieping. Het duurde drie maanden voor zijn lichaam werd gevonden.

Wij stonden met z’n drieën naast een blauwe betegelde muur.

“Mensen gingen online en vonden erg interessante documenten over wat de gemeenteraad had gedaan, over sommige van de bedrijven, over enkele persoonlijke financiële details mensen binnen de raad betreffende, en hadden die met plakband op de muur bevestigd,” zei Lowkey. “Dat [deel van de muur] was een van de eerste plekken die moesten worden opgeruimd.”

Advocaten die de bezittingen vertegenwoordigen van 69 van de 72 mensen die omkwamen in de hoogbouw, hebben samen met 177 overlevenden die leden aan levensveranderende verwondingen, een class-action rechtszaak (groepsvordering, vert.) aangespannen in Philadelphia waarbij drie Amerikaanse bedrijven aangeklaagd worden voor dood door schuld en productaansprakelijkheid.

Het duurde niet lang voordat de rechtervleugel de slachtoffers begon te kleineren door Grenfell spottend “Falafel Tower” te noemen en te beweren dat veel mensen binnen het gebouw immigranten zonder papieren waren en zich nooit in Groot-Brittannië hadden moeten bevinden. Het anti-immigranten sentiment, aangewakkerd door deïndustrialisatie, draconisch snijden in sociale voorzieningen onder het mom van bezuinigingen, het veroveren van politieke macht door een elite uit het bedrijfsleven en de dalende levensstandaard van de blanke arbeidersklasse, is een spiegelbeeld van het giftige politieke klimaat in de Verenigde Staten. Tweeënvijftig procent van de Britse kiezers koos er in de zomer van 2016 voor om de Europese Unie te verlaten, het Britse equivalent van het bouwen van een muur om immigranten buiten te houden. Het aanwakkeren van kwaadaardig racisme en islamofobie waren geschikte wapens in de handen van de elites, die de aandacht trachtten af te leiden van de aanval die ze uitvoeren tegen de hele werkende klasse en de werkende armen, ongeacht kleur of etniciteit.

Lowkey zei, verwijzend naar het grote aantal immigranten die in deze buurt wonen: “Er zijn verschillende manieren waarop de lokale gemeenschap in het publieke bewustzijn afgezonderd is van de rest van het land. Er zijn bijna 400 gebouwen in het hele land die, voor zover is gerapporteerd, dezelfde Arconic-gevelbekleding hebben, Reynobond PE. Deze bekleding bevat 6 millimeter polyethyleen. Het is aangebracht op ziekenhuizen, scholen en bioscopen. Om sociale onrust te voorkomen, moest de bevolking worden verdeeld. Wat hier gebeurde moest als bijzonder en specifiek voor deze gemeenschap worden beschouwd. Dat is de reden waarom ze mensen in de toren afschilderen als nietswaardige buitenstaanders en niet de onzen. [Premier] Theresa May zei dat ‘we’ iedereen die hier illegaal was en zich in de Grenfell Tower bevond, amnestie zouden geven. Dat stuurt een signaal naar mensen in het hele land dat die mensen in die toren hier illegaal waren. Dat is een mantra geworden die in het hele land herhaald wordt.”

Moslims in Groot-Brittannië, zijn net zoals in de Verenigde Staten, doelwit geworden. De Britse ‘Counter-Terrorism and Security Act’ van 2015 bevat een programma met de naam Prevent. Publieke dienstverleners zijn wettelijk verplicht om gedragspatronen te melden waarvan de veiligheidsdiensten beweren dat ze mensen, inclusief kinderen, ertoe aanzetten terroristen te worden. Publieke dienstverleners, met name leraren, hebben de opdracht gekregen om te letten op “absenteïsme”, “huilen”, “ongezond gebruik van internet”, “een verlangen naar spanning en avontuur,” “een verlangen naar politieke of morele verandering”, “familie of vrienden” “betrokkenheid bij extremisme” en “zich in een voor verandering vatbare leeftijd bevindend”.

“Prevent verandert de publieke sector in een aanhangsel van de oorlog tegen het terrorisme”, zei Lowkey. “Artsen, opticiens, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, leerkrachten, zelfs degenen die werken met kinderen vanaf 3 jaar in kinderdagverblijven, zijn wettelijk verplicht om bij Prevent verslag uit te brengen over aanwijzingen van radicalisering.”

“Aanwijzingen van radicalisering worden door Prevent gedefinieerd als het veranderen van een kapsel, teruggetrokken zijn, niet naar school gaan, veel praten in de klas, niet veel praten in de klas, tatoeages krijgen, op zoek zijn naar een hoger doel, morele of sociale verandering willen bereiken binnen een samenleving – al deze dingen zijn zaken om een persoon aan te kunnen geven bij Prevent, “zei hij. “Prevent stelt de politie in staat om kinderen te ondervragen zonder de aanwezigheid van hun ouders.”

Veel moslims zeggen dat het regeringsprogramma racisme legitimeert en moslimhaat, die stijgende is in Groot-Brittannië, voedt. Een 10-jarige jongen werd aangegeven bij de anti-terreur autoriteiten vanwege het fout spellen van “terraced house ” als “terrorist house.”

Moslim studentengroepen, vooral aan universiteiten, zeggen dat ze zich voortdurend bekeken voelen en het gevaar lopen te worden gerapporteerd voor iedere activiteit of verklaring, zelfs goedaardig, die wordt geacht een criterium te zijn op weg naar extremisme. Moslimkinderen kunnen uit hun gezin worden verwijderd als het contra-terrorismeprogramma besluit dat de ouders extremistische overtuigingen koesteren. David Muritu, een docent wiskunde, werd eerder deze maand ontslagen bij het Sandwell College in de West Midlands nadat hij de woorden ‘racistisch’ en ‘illegaal’ had geschreven op een poster die Prevent aanprijst.

Een golf van aanvallen op moslims omvatte vernielingen aan vijf moskeeën in maart in de op een na grootste stad in het Verenigd Koninkrijk, Birmingham, met een grote moslimbevolking. Witte suprematistische groeperingen, zoals de English Defence League , de Scottish Defence League en de British National Party, spuwden racistische retoriek, xenofobie en haatuitingen uit in openbare bijeenkomsten en demonstraties. Deze neofascistische organisaties vergoelijken en plegen fysieke aanvallen op moslims.

Een verdeelde bevolking is gemakkelijker te controleren. Ze keert haar venijn tegen zichzelf. De opmars van het corporate totalitarisme wil ons allemaal transformeren tot lijfeigenen, ongeacht onze religieuze overtuigingen of etniciteit. Het produceert vakkundig zondebokken – immigranten, moslims, zwarte mensen en anderen met een kleurtje, dissidenten, de armen – zodat de toenemende woede van een verraden bevolking zich tegen een gedemoniseerd doelwit zal richten. Deze ziekte is even ver gevorderd in Groot-Brittannië, dat klaar is om de Trumpachtige Boris Johnson als premier te krijgen, als in de Verenigde Staten. Ze wordt voortgebracht door dezelfde ideologie, het neoliberalisme en dezelfde corporatieve krachten die de politieke en economische macht hebben gegrepen en sociale ongelijkheid hebben georkestreerd. Deze krachten zijn voor ons en voor het ecosysteem waar ons leven van afhankelijk is, de krachten van de dood. De Grenfell brand is een aankondiging van de dag waarop de hebzucht zal regeren, het menselijk leven goedkoop zal zijn en de rechtsstaat niets meer zal betekenen. Degenen die vrienden en familie verloren in het vuur, of die getuige waren van de ramp, kennen een waarheid over de corporate machten die de rest van ons snel moet leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s