The Guardian publiceert en censureert vervolgens Joodse open brief

Groot-Brittannië’s toonaangevende krant The Guardian, die Jeremy Corbyn en zijn linkse bondgenoten meedogenloos heeft aangevallen, publiceerde maar verwijderde al snel een open brief ondertekend door Noam Chomsky en meer dan 100 andere joodse prominenten die het opnemen voor Labourparlementslid Chris Williamson tegen ‘antisemitisme’ lasterpraat. (Artikel van Ben Norton op thegrayzone.com (10 juli 2019)

The Guardian heeft een open brief gecensureerd die werd gepubliceerd door prominente Joodse intellectuelen, schrijvers en activisten die het linkse Labour-parlementslid Chris Williamson verdedigden tegen ‘antisemitisme’-lasterpraat.

The Guardian verwijderde de brief al snel zonder enige verklaring.

Daarentegen heeft de krant geweigerd om een artikel terug te trekken dat journalist en politieke gevangene Julian Assange belasterde en dat meer dan zeven maanden op de website is blijven staan. WikiLeaks zegt dat dit stuk volledig onwaar is en heeft aangekondigd de krant hiervoor juridisch te vervolgen.

De teruggetrokken open brief was een verdediging van Chris Williamson en benadrukte dat het socialistische en anti-imperialistische parlementslid “een langere staat van dienst heeft tegen racisme en fascisme dan de meeste van zijn tegenstanders”, en “staat zoals wij dat doen, zij aan zij met de onderdrukten in plaats van met de onderdrukker”.

Noam Chomsky, Norman Finkelstein and many others have signed this important letter in support of @DerbyChrisW
‘The mass media have ignored the huge support for Chris both within and beyond the Labour party. Support that includes many Jews.’https://t.co/wnt5d4NTkW

— Media Lens (@medialens) July 8, 2019

Onder de meer dan 100 ondertekenaars van de brief bevinden zich de wereldberoemde intellectueel Noam Chomsky, de wetenschapper Norman Finkelstein, anti-oorlogsactivisten Medea Benjamin en jurist Ariel Gold, en voormalig speciaal VN-rapporteur Richard Falk. Verder overlevenden van de holocaust, Israëlische dissidenten en leiders van progressieve joodse organisaties in het Verenigd Koninkrijk.

De hoeder (‘The Guardian’) van het Blairisme

Als Britse krant met een reputatie, is The Guardian al jaren de stem van het Blair-centrisme. Het ondersteunde de gezamenlijke VS-VK-inval in Irak, alsook de oorlogen tegen Libië en Syrië en wijkt nauwelijks af van de consensus van het Westerse buitenlandbeleid.

De adjunct-hoofdredacteur van de Guardian heeft zelfs samengewerkt met de ‘UK Defense Notice (D-Notice) commissie‘, die zich onderwerpt aan officiële Britse overheidsverzoeken om informatie te censureren die gevoelig wordt geacht voor de ‘nationale veiligheid’. (The New York Times werkt op dezelfde manier samen met de Amerikaanse overheid.)

Guardian’s deputy editor @paul__johnson joined state censorship D-Notice committee (run by MOD) after Snowden revelations in sop to British spooks. In board minutes, they thank him for being “instrumental in re-establishing links” between UK mil/intel and Guardian. Explains a lot pic.twitter.com/kN27T0QoMm

— Matt Kennard (@DCKennard) June 11, 2019

The Guardian heeft meedogenloos het socialistische leiderschap van Jeremy Corbyn aangevallen sinds hij in 2015 werd verkozen tot hoofd van de Labourpartij. De krant heeft een spervuur van laster tegen Corbyn en zijn bondgenoten gepubliceerd, hetgeen een heksenjacht voedde op basis van schromelijk overdreven beschuldigingen van antisemitisme.

De heksenjacht tegen Corbyns bondgenoten

Chris Williamson was een belangrijke bondgenoot van Corbyn in het parlement en heeft een sterke progressieve anti-oorlogs- en anti-imperialistische politiek bevorderd in een tijd waarin veel Blairgetrouwen in de Labourpartij aandringen op een agressiever en oorlogszuchtiger beleid tegen Rusland, China, Venezuela en Iran en Syrië.

Williamson werd in februari geschorst nadat hij opmerkingen had gemaakt die later verkeerd werden uitgelegd door anti-Corbyn activisten. Hij betreurde het dat de Labour-partij, die “meer had gedaan om het racisme het hoofd te bieden, nu wordt gedemoniseerd als een racistische, onverdraagzame partij.”

“Ik moet zeggen dat ik denk dat het antwoord van onze partij daar deels mede verantwoordelijk voor is geweest, omdat naar mijn mening”, voegde de MP eraan toe. “We veel te veel achter de rug hebben, we te veel terrein hebben prijsgegeven, we onszelf te veel hebben verontschuldigd.”

De opmerkingen van Williamson werden vertekend door pro-oorlog en pro-Israël activisten, die hem probeerden af te schilderen als antisemitisch.

Over 100 Prominent members of the Jewish community, in the UK and abroad, write to defend the Labour MP Chris Williamson amid allegations of antisemitismhttps://t.co/hMMYGrAdZP

— JewishVoiceForLabour (@JVoiceLabour) July 8, 2019

De open brief die werd gecensureerd door The Guardian constateerde dat “Chris Williamson niet zei dat de partij “te verontschuldigend was over antisemitisme”, zoals op grote schaal verkeerd is gemeld.”

De brief vervolgde: “Dergelijke aanvallen op aanhangers van Jeremy Corbyn zijn niet alleen gericht op het ondermijnen van het leiderschap van de Labourpartij, maar ook op alle pro-Palestijnse leden.”

De volledig open brief is hier gearchiveerd en onder dit artikel volledig afgedrukt.

Op 9 juli, slechts enkele uren nadat het was gepubliceerd, heeft The Guardian het document van zijn website gehaald. De onverklaarbare terugtrekking werd voorafgegaan door woedende uitbarstingen door anti-Corbyn-activisten, die opmerkingen van sommige ondertekenaars verkeerd uitlegden en vertekenden.

De krant liet een kort bericht achter waarin stond dat er een “onderzoek” gaande was, gevolgd door een fors verzoek om donaties van lezers.

The Guardian removed Chris Williamson letter

Chomsky: Antisemitisme lasterpraat is een belediging van Holocaustslachtoffers

De Britse journalist Matt Kennard nam contact op met Noam Chomsky, een ondertekenaar van de brief, die in reactie op de lasterpraat tegen Chris Williamson zei: “De manier waarop beschuldigingen van antisemitisme in Groot-Brittannië worden gebruikt om de door Corbyn geleide Labour Party te ondermijnen is niet alleen een schande maar ook – om het simpel te zeggen – een belediging voor de nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust. ”

“De aanklacht tegen Chris Williamson is een goed voorbeeld,” legde Chomsky uit. “Er is niets dat zelfs op afstand antisemitisch is in zijn verklaring dat Labour “te veel terrein heeft prijsgegeven” en “te verontschuldigend” is geweest bij het verdedigen van zijn reputatie wat betreft het bestrijden van ‘de plaag van antisemitisme’ die verder gaat dan die van een andere partij, zoals hij zelf had gedaan, op openbare platforms en op straat.”

Noam Chomsky, the world’s leading public intellectual and leftwing icon, comes out in support of Chris Williamson. See statement he just sent me below. Please share widely! pic.twitter.com/nuHeHGLybQ

— Matt Kennard (@DCKennard) July 5, 2019

The Guardian weigert nepnieuws in te trekken

The Guardian was snel met zijn reactie op de anti-Corbyn-activisten die opriepen tot het censureren van de open brief. Tegelijkertijd heeft de krant geweigerd om artikelen in te trekken waarvan is bewezen dat ze onwaar zijn.

In november 2018 publiceerde the Guardian een artikel waarin beweerd werd dat de voormalige campagneleider van Donald Trump, Paul Manafort, drie keer in het geheim een ​​ontmoeting had gehad met WikiLeaks-uitgever en politieke gevangene Julian Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

WikiLeaks ontkende het rapport met kracht en noemde het ‘volledig verzonnen‘. Manafort zelf zei ook dat het vals was, net als voormalige Ecuadoraanse diplomaten. WikiLeaks heeft een juridisch fonds gelanceerd om geld in te zamelen om The Guardian te vervolgen wegens smaad.

De hoofdredacteur van The Guardian, Katharine Viner, heeft geweigerd commentaar te leveren op het genoemde nepverhaal van Luke Harding en na meer dan een half jaar is er nog steeds geen bewijs dat het verhaal ondersteunt.

“Een eenvoudige terugtrekking en verontschuldiging zal niet genoeg zijn,” zei hoofdredacteur Kristinn Hrafnsson van WikiLeaks. “Deze vervolging van Assange is een van de meest ernstige aanvallen op de journalistiek in de afgelopen tijd.”

Joodse steun voor Chris Williamson

Dit is de volledig open brief. (gecensureerd door The Guardian):

Wij, ondergetekenden, allemaal Joods, schrijven om Chris Williamson te ondersteunen en onze ontsteltenis te laten blijken over het recente schrijven, georganiseerd door Tom Watson en ondertekend door de parlementaire Labourpartij en leden van het House of Lords, waarin wordt opgeroepen tot zijn schorsing (boosheid over de terugkeer van de MP die zei dat Labour ‘te verontschuldigend’ was ten opzichte van antisemitisme, 28 juni).

Chris Williamson heeft niet gezegd dat de partij “te verontschuldigend was over antisemitisme”, zoals op grote schaal verkeerd is gemeld. Hij heeft terecht gesteld dat de Labourpartij meer heeft gedaan dan enige andere partij om de plaag van antisemitisme te bestrijden en dat haar houding daarom minder verontschuldigend zou moeten zijn. Zulke aanvallen op aanhangers van Jeremy Corbyn hebben niet alleen tot doel de leiding van de Labourpartij, maar ook alle pro-Palestijnse leden te ondermijnen.

De massamedia negeren de enorme steun voor Chris zowel binnen als buiten de Labourpartij. Steun die veel Joden delen. De partij heeft mensen zoals hij nodig, met de energie en vastberadenheid om voor sociale gerechtigheid te vechten. Als anti-racistische Joden beschouwen we Chris als onze bondgenoot: hij staat zoals wij dat doen zij aan zij met de onderdrukten in plaats van met de onderdrukker. Er moet ook worden opgemerkt dat hij een langere staat van dienst heeft tegen racisme en fascisme dan de meeste van zijn tegenstanders.

In het Chakrabarti-rapport werd aanbevolen dat de disciplinaire procedures van de partij een eerlijk proces respecteren, liever opvoeden dan uitzetten en een cultuur van vrije meningsuiting bevorderen, maar dit is in de praktijk achterwege gelaten. We vragen de Labourpartij om Chris Williamson in ere te herstellen en te stoppen met het vervolgen van dergelijke leden op valse beschuldigingen van antisemitisme.

Noam Chomsky, MIT

Norman Finkelstein, Docent en schrijver

Ed Asner, Acteur

Prof Richard Falk, Princeton University

Leah Lavene en Jenny Manson, Jewish Voice for Labour en meer dan 100 anderen

Volledige lijst van ondertekenaars op tinyurl.com/y4mr4lwb

Ben Norton is journalist en schrijver. Hij is verslaggever van The Grayzone, en producent van de Moderate Rebels podcast, die hij mede presenteert met Max Blumenthal. Zijn website is BenNorton.com, en hij twittert op @BenjaminNorton.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s