BBC docu “Is Labour Antisemitic?” nieuw persdieptepunt

Afgelopen woensdag 10 juli 2019 zond het programma Panorama van de BBC de documentaire ‘Is Labour Anti-Semitic?uit, (Video is sinds 14 juli niet meer te zien op YouTube vanwege een auteursrechtclaim door BBC.) die veel stof heeft doen opwaaien. Het was de nieuwste episode in de heksenjacht tegen Jeremy Corbyn en de zijnen in aanloop naar de onvermijdelijke parlementsverkiezingen in de Britse pers. (zie ook The Guardian publiceert en censureert vervolgens Joodse open brief). Jewish voice for Labour (de organisatie voor Joodse leden van de Labour Party) gaf op haar website een officieel statement af (13 juli 2019) waarin zij schande spreekt van het feit dat de BBC zich heeft aangesloten bij een georkestreerde campagne waarvan het hoofddoel duidelijk is om te voorkomen dat Jeremy Corbyn premier wordt.

Foto: screenshot BBC

Met de uitzending op woensdagavond van het Panorama-programma Is Labour Antisemitic?” heeft de BBC een nieuw dieptepunt bereikt in het afstand nemen van haar eens zo geprezen traditie van onpartijdigheid.

De BBC heeft een zeer gevoelig programma aan een vuilspuitende journalist toevertrouwd. Het resultaat is vrij voorspelbaar een mengelmoes van halve waarheden, vervormingen en regelrechte verzinsels.

Het bestanddeel ‘getuigen’ dat het programma bood, waren ex-functionarissen van de Labour Party, benoemd onder Blair en zeer vijandig over de keuze van Jeremy Corbyn voor het leiderschap door de leden. Tijdens de eerste jaren van het leiderschap van Corbyn waren het functionarissen van de toenmalige secretaris-generaal Iain McNicol die het disciplinaire proces saboteerde – niet om antisemieten te beschermen, maar zo dat Corbyn daar de schuld van kon krijgen. Zoals beschreven door het Joodse NEC-lid Jon Lansman, hebben ze bij hun aftreden grote hoeveelheden correspondentie gestolen en gewist, zodat de partij opnieuw de schuld kon krijgen van het feit dat ze beschuldigingen niet effectief hadden verwerkt.

Zoals de Labourpartij heeft verklaart: “Deze ontevreden voormalige functionarissen bestaan uit degenen die zich altijd hebben verzet tegen Jeremy Corbyns leiderschap, er alles aan hebben gedaan om het actief te ondermijnen en zowel persoonlijke als politieke appeltjes te schillen hebben.”

Er is verontwaardiging geweest over degenen die vertrouwelijke correspondentie van onze ambassadeur in de Verenigde Staten hebben gelekt. Toch nodigt dit Panorama programma ons uit om het gedrag te accepteren en te prijzen van medewerkers die misbruik hebben gemaakt van hun vertrouwen. De BBC heeft haar professionele normen verlaten.

Is Labour Antisemitic? was opmerkelijk vanwege zijn selectieve keuze voor aanvullende getuigen. Een klein aantal (niet nader genoemde) joodse Labourpartijleden legde voor de camera persoonlijke verklaringen af van hun ongemak over hun gevoel in een vijandige omgeving te verkeren. Maar honderden verklaringen van joodse leden die zich volledig op hun gemak voelen binnen de partij zijn, voor onderzoek naar de procedures van de partij, ingediend bij de ‘Equalities and Human Rights Commission’. Ze zijn niet moeilijk te vinden – maar niemand werd geïnterviewd. Een heel kiesdistrict, Liverpool Riverside, werd op groteske wijze belasterd van antisemitisme en pestgedrag, maar geen lid van het kiesdistrict, joods of anderszins, werd uitgenodigd om te reageren.

Zorgeloos met feiten

Het programma was onvergeeflijk zorgeloos met zijn feiten. Zowel Jackie Walker als Ken Livingstone werden nagewezen als afgezet wegens antisemitisme. Livingstone was echter niet afgezet, hij trad af. En er werd geen enkele aanklacht wegens antisemitisme tegen een van hen ingediend, omdat die niet kon worden waargemaakt. De aanklacht was ‘de partij in diskrediet brengen’, een handig flexibel concept. Jackie Walker is joods. Dit werd niet vermeld. Haar enige veronderstelde ‘misdrijf’ dat werd genoemd – het naar voren brengen van de joodse rol in de slavenhandel – werd valselijk weergegeven zonder op te merken dat ze van de beschuldiging was vrijgesproken.

De BBC staat niet alleen in zijn onkritische berichtgeving over de campagne van beschuldigingen dat de Labourpartij antisemitisch is – het is van toepassing op de hele Britse mainstream media. Uit een expertonderzoek van onderzoekers van de Media Reform Coalition bleek echter dat de BBC en Guardian alle concurrenten wat betreft vooroordelen de baas waren.

Er is hier inderdaad een verhaal dat de journalistieke analyse waardig is. Het publiek zou erg gediend zijn met een programma dat onderzoekt hoe er zo’n grote morele paniek ontstond op basis van zo weinig bewijsmateriaal. Maar dat zou toegewijde onderzoeksjournalistiek vereisen, en een bereidheid om waarheden bloot te leggen die niet vleiend zijn voor machtige mensen en organisaties. Het Panorama-team zou baat hebben gehad bij het kijken naar WitchHunt, een documentaire over dit onderwerp aanbevolen door de topfilmers Ken Loach en Mike Leigh (die joods is).

Elke aantijging van antisemitisme moet serieus worden genomen – en bewezen gevallen moeten op de juiste manier worden behandeld. Wat echter voor velen in de Labour Party duidelijk is, maar schijnbaar niet voor Panorama of verslaggever John Ware, is dat veel van de vermeende gevallen van antisemitisme niet zijn wat ze lijken.

Vele zijn overduidelijk verklaringen die leden hebben afgelegd over de Israëlische staat of het Zionisme, die lenig verdraaid zijn om aan te tonen dat hun kritiek gericht is op, en beledigend is voor joden. Vele zijn het gevolg van grote hoeveelheden beschuldigingen die op industriële schaal door slechts enkele organisaties zijn gegenereerd, waaronder de Campaign Against Antisemitism, en Labour Against Antisemitism, die expliciet zijn opgezet om het leiderschap van Corbyn te ondermijnen en om Israël te beschermen. De nieuwe algemeen secretaris, Jennie Formby, heeft het aantal stafleden en NCC-leden die worstelen met het inhalen van de achterstand in beschuldigingen die deze operaties hebben veroorzaakt, uitgebreid. Panorama noemde dit allemaal niet.

Dit programma heeft een schromelijk vereenvoudigd en volkomen vertekend beeld gegeven van Labours beproevingen met beschuldigingen van antisemitisme. Het is een schande dat de BBC zich heeft aangesloten bij een georkestreerde campagne waarvan het hoofddoel duidelijk is om te voorkomen dat Jeremy Corbyn premier wordt van een Labourregering die zich inzet voor het socialisme.

Ter aanvulling:

Deze docu was niet geproduceerd door de BBC, maar door een private firma genaamd: Film of Record geleid door ene Neil Grant, die een anti-Corbyn Labouractivist blijkt te zijn. (Uitgebreide informatie op de blog van Tom Pride)

Deze firma was ook verantwoordelijk voor de anti-Corbyn films ‘Jeremy Corbyn Labour’s Earthquake‘ uit 2016 en ‘Battle for the Labour Party’. (Vertaal Slag)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s