Johnsons Kabinet bevindt zich uiterst rechts van Thatcher

Op zijn weblog craigmurray.org.uk (25 juli 2019) geeft Craig Murray ongezouten commentaar op de nieuwe regering, zoals die door premier Boris Johnson is gevormd en vindt het de hoogste tijd voor Schotlands onafhankelijkheid.

Illustratie: Vertaal Slag (CC BY-NC 4.0)

Ik kan me alleen maar bedenken dat de mediamensen die zeggen dat dit het meest rechtse kabinet is sinds de jaren 80, de jaren 80 niet bewust hebben meegemaakt. Thatcher had nooit een minister van Binnenlandse Zaken die op afstand zo onwetend was als Pritti Patel, had nooit een minister van Buitenlandse Zaken op afstand zo xenofoob als Dominic Raab, had zelfs nooit een minister van financiën die zo tegen overheidsinterventie was als Sajid Javid (hoewel hij daar dichtbij kwam) en had nooit een minister van Defensie zo oorlogszuchtig als Ben Wallace.

Zelfs het laatste en meest rechtse kabinet van Thatcher bevatte figuren als Ken Clarke, Chris Patten, John Major, Virginia Bottomley, Douglas Hurd en William Waldegrave. Allemaal Tories met wie ik fundamentele meningsverschillen heb, maar ieder van hen bevindt zich uiterst links van vrijwel alle vreselijke kornuiten van Johnson.

meest rechtse Britse regering sinds 1832

Thatcher heeft opzettelijk en wreed de sociaaldemocratische samenleving waarin ik ben opgegroeid kapotgemaakt, met als doel elke mogelijkheid voor werkende mensen om te worden beschermd tegen de grillen van de rijken, te vernietigen. Maar Thatcher heeft nooit de privatisering geïntroduceerd van de National Health Service of de openbare scholen – dat was haar acoliet Blair. Ze handhaafde gratis universitair onderwijs in Engeland en Wales. Dat werd ook door Blair de nek omgedraaid. We zouden strikter moeten zijn voor we Thatcher accepteren als de definitief meest rechtse regering mogelijk. Het is niet alleen lui, het verhult ook het feit dat we nu de meest rechtse Britse regering hebben sinds 1832.

Pritti Patel is een minister van Binnenlandse Zaken die de ‘law and order’ benadering van Benjamin Netanyahu bewondert en tegen een maatregel heeft gestemd die moest voorkomen dat zwangere asielzoekers in afwachting van hun verhoor in immigratiedetentie worden gesmeten. Savid Javid is een minister van financiën die de problemen van British Steel materieel heeft veroorzaakt door als minister van economische zaken zijn veto uit te spreken over de Brusselse tarieven tegen gedumpt Chinees staal. Dominic Raab is een minister van buitenlandse zaken die een deal met de EU heeft gesloten en vervolgens ontslag heeft genomen omdat die zo slecht was.

Dit is de grootste politieke schok die het VK tijdens mijn leven heeft getroffen en het is in potentie erger dan Thatcher. Hier in Schotland moeten we onmiddellijk gaan voor de onafhankelijkheid. De tijd om te praten ligt echt achter ons.

Craig Murray is een voormalige Britse diplomaat die klokkenluider, auteur, blogger en mensenrechtenactivist is geworden. Hij nam ontslag als ambassadeur van Groot-Brittannië in Oezbekistan (2002-2004) nadat hij had onthuld dat de Britse regering willens en wetens inlichtingen gebruikte die was verkregen door marteling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s