Roger Waters zingt ‘Wish you were here!’ en John Pilger spreekt op manifestatie voor Julian Assange in Londen:

Ongeveer duizend mensen verzamelden zich op maandag 2 september 2019 in het centrum van Londen om popmuzikant Roger Waters, basgitarist van Pink Floyd en politiek activist, een muzikaal eerbetoon te horen brengen aan de gevangen WikiLeaks-uitgever Julian Assange.

Foto: screenshot YouTube

Hij trad op voor het Britse ministerie van binnenlandse zaken, op slechts enkele kilometers van de Belmarsh gevangenis waar Assange wordt vastgehouden als een zware crimineel. Waters zong het iconische nummer “Wish You Were Here” van Pink Floyd. Hij werd begeleid door gitarist Andrew Fairweather Low.

Supporters vulden het plein voor het ministerie en het trottoir aan beide zijden van Marsham Street, veel met spandoeken en plakkaten die de vrijheid van Assange eisten en de vrijlating van de gevangen klokkenluider Chelsea Manning. Spreekkoren riepen: “Free, Free Julian Assange!” En “Er is maar één uitspraak: geen uitlevering!”

Documentairemaker en onderzoeksjournalist, John Pilger

Documentairemaker en onderzoeksjournalist, John Pilger, een persoonlijke vriend van Assange, opende het evenement met een gepassioneerde speech. Pilger wees in de richting van het ministerie en sprak tot de menigte: “Het gedrag van de Britse regering tegenover Julian Assange is een schande. Het vloekt met het idee van mensenrechten. Het is niet overdreven om te zeggen dat de behandeling en vervolging van Julian Assange de manier is waarop dictaturen een politieke gevangene behandelen.”

Pilger zei dat hij het afgelopen weekend met Assange had gesproken: ‘Toen ik Julian vroeg wat hij zou willen dat ik vandaag zou zeggen, was hij vastbesloten. ‘Zeg dat het niet alleen om mij gaat. Het is veel breder. Het gaat om ons allemaal. Het zijn alle journalisten en uitgevers die hun werk doen, die in gevaar zijn ‘.”

De betekenis van Assange’s uitlevering kon niet duidelijker zijn, zei Pilger, “ongeacht wie je bent of waar je bent, als je de misdaden van regeringen aan het licht brengt, word je opgejaagd, gekidnapt en naar de VS gestuurd als spion.”

Pilger besloot: “Zeventien van de 18 beschuldigingen waarmee Julian in Amerika wordt geconfronteerd, verwijzen naar het gewone werk van een onderzoeksjournalist, dat wordt beschermd door het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet … De hele zaak is een schijnvertoning. De Amerikaanse officieren van justitie weten dat het een schijnvertoning is, de Britse regering weet dat het een schijnvertoning is, de Australische regering weet dat het een schijnvertoning is.

“Daarom wordt Julian 21 uur per dag opgesloten in een gevangenis met maximale beveiliging en slechter behandeld dan een moordenaar. Hij moet een afschrikwekkend voorbeeld worden. Wat er met Julian Assange en Chelsea Manning gebeurt, is bedoeld om ons te intimideren, om ons tot zwijgen te brengen. Door Julian Assange te verdedigen, verdedigen we onze meest heilige rechten. Spreek nu of word op een ochtend wakker met de stilte van een nieuw soort tirannie. De keuze is aan ons.”

Gabriel Shipton, de broer van Julian Assange

Julians broer Gabriel Shipton betrad vervolgens het podium en vertelde over zijn bezoek aan de Belmarsh gevangenis vorige maand. “Ik omhelsde hem en hij vertelde me dat deze plek waar hij zich bevond, de hel was. Naderhand wilde mijn dochtertje weten waarom haar oom was opgesloten. ‘Heeft hij iets slechts gedaan, pap?’, Vroeg ze. Ik had moeite om het uit te leggen op een manier die een vijfjarige kon begrijpen.

Als Julians broer en namens zijn kinderen, andere broers en zussen, nichten en neven, moeder en vader, roep ik de Britse minister van Binnenlandse Zaken op om uitlevering aan de VS te blokkeren.”

Roger Waters zingt ‘Wish you were here’

Toen Roger Waters het podium betrad zei hij tegen de demonstranten: ‘Het is heel erg ontroerend om vandaag jullie allemaal hier te zien. Hoe verplaatsen we ons in de positie van een Julian Assange in eenzame opsluiting? Of met dat kind in Syrië, of Palestina of een Rohingya die door deze mensen in dit gebouw hier aan flarden wordt geblazen [wijzend naar het ministerie]?”

Waters kondigde vervolgens “Wish You Were Here” aan, het titelnummer van het album van Pink Floyd uit 1975, en legde de betekenis van de songtekst uit, “zou je een bijrol in de strijd willen ruilen voor een hoofdrol in een kooi?” Hij antwoordde: “Welnee, dat zou ik niet doen. Dit is mijn bijrol in deze strijd en ik ben liever hier met jullie allemaal, die ook een bijrol spelen in een strijd, dan een hoofdrol in een kooi te aanvaarden.” Aan het slot bedankte Waters het publiek en riep: “Julian Assange we zijn bij je! Free Julian Assange! ‘, Waarbij de menigte antwoordde:’ Free Julian Assange! Free Julian Assange! ‘

bron:wsws.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s