Corporate VS-media laten voormalige Bush-haviken op de oorlogstrommels slaan

Karl Rove en Ari Fleischer, adviseur en Witte Huis perssecretaris van George W. Bush, verschenen donderdagavond op Fox News in de uren nadat Qasem Soleimani vermoord was.

Voor wie dit leest: Namens Vertaal Slag een Gelukkig nieuwjaar toegewenst. Het jaar 2020 is nauwelijks begonnen of de Amerikaanse doodseskaders hebben alweer toegeslagen om de wereld vrijer en democratischer te maken. Dus draait ook de oorlogspropagandamachine weer op volle toeren. Daarover gaat het artikel van Julia Conley op commondreams.org (3 januari 2020, oorspronkelijke titel: “Corporate Media Turns to Warhawks, Including Former Bush Officials, to Beat Drums of War on Iran”.)

Foto: Fox News/screenshot

Trumpcritici en voorstanders van vrede keken donderdagavond en vrijdagochtend met afgrijzen toe, toen enkele van de belangrijkste architecten van de Irakoorlog in de corporate media verschenen om een voorstelling van zaken te spinnen, die bedoeld is om met terugwerkende kracht de Amerikanen ervan te overtuigen dat het doden van de Iraanse militaire functionaris Qasem Soleimani noodzakelijk was voor de veiligheid van de VS – een replica van de aanloop naar de Irakoorlog bijna twee decennia geleden.

Naar aanleiding van berichten dat president Donald Trump opdracht had gegeven voor de luchtaanval die Soleimani, de generaal-majoor van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde doodde, waren onder degenen die de media uitnodigden voormalige regeringsfunctionarissen van George W. Bush, die deze stap moesten rechtvaardigen.

De voormalige Witte Huis perssecretaris Ari Fleischer suggereerde, zoals conservatieven in 2003 deden met betrekking tot Iraakse burgers, dat de Iraniërs waarschijnlijk de moord op Soleimani zouden toejuichen – veronderstellend te spreken namens de demonstranten, die de economische ontberingen van de Amerikaanse sancties en het mismanagement van de overheid in de afgelopen weken beu zijn.

“Het Iraanse volk is een revolutie begonnen, een opstand tegen hun regering, omdat ze weten wat voor dictatuur het is,” vertelde Fleischer tegen Fox News. “Dus ik denk dat het heel goed mogelijk is dat dit een katalysator gaat zijn binnen Iran, waar het volk de dood van Soleimani viert.”

Journalist Judd Legum schreef dat Fox “de groep weer bij elkaar heeft”, en de right-wingers hun beweringen uit 2003 omwerken om ze toe te passen op Iran, bijgestaan door Trumps regeringsfunctionarissen als minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Pompeo verscheen vrijdag op CNN om te concluderen dat de Iraanse burgers “de Amerikaanse actie van afgelopen nacht zien als het hen schenken van de vrijheid” – zelfs toen honderdduizenden mensen de straat op gingen in Teheran en andere steden in Iran om tegen de handelwijze van de Trumpregering te protesteren.

Een aantal waarnemers veroordeelde kabelnieuwsnetwerken voor het bieden van een podium aan pro-oorlog extremisten, onderwijl de stemmen van de voorstanders van vrede en critici negerend.

“Voormalige door Bush benoemde figuren, die dachten dat de invasie van 2003 in Irak een goed idee was?” twitterde hoogleraar journalistiek en Guardian columnist Christian Christensen. “Ze zijn misschien niet de meest objectieve commentatoren met betrekking tot de Amerikaanse belangen in de regio.”

What international news consumers do NOT need right now are guys who ran the US neo-colonial disaster in Iraq that killed hundreds of thousands being interviewed as “experts” on the region. #Iran #Iraq

— Christian Christensen (@ChrChristensen) January 3, 2020

CNN is allowing a parade of Republican lawmakers to go on air and cheerlead for war with Iran, and barely bothering to ask any of them how the U.S. keeps the region safe or what the plan is.

We’ve learned much less since 2003 than we should have.

— Matthew Chapman (@fawfulfan) January 3, 2020

I don’t mean to be alarming and I haven’t been briefed but Ari Fleischer and Karl Rove are on TV and that alone makes me think no one has thought this through.

— Brian Schatz (@brianschatz) January 3, 2020

“Het is weer helemaal ‘War Inc.’,” schreef Dave Zirin, sportredacteur van The Nation. “Geen stemmen die oproepen tot vrede. Geen kritische geluiden ten opzichte van het imperialisme. Alleen establishment-media en huidige en voormalige Pentagon functionarissen die de miljarden dollar oorlogsmachine voeden.”

The MSM is failing the test of this moment at warp speed. Nothing’s been learned from 2003. Nothing.

— Dave Zirin (@EdgeofSports) January 3, 2020

Nieuwszenders deden hun best om een onkritisch beeld van de motieven van de Trumpregering voor de luchtaanval te geven. Die kwam dagen nadat de president, zonder enig bewijs te leveren, Iran beschuldigd had van het orkestreren van een aanval op de Amerikaanse ambassade in Bagdad.

CNBC’s verklaring dat de VS “zojuist ’s werelds nummer één ‘bad guy’ had uitgeschakeld” werd door schrijver Kelsey Atherton veroordeeld als “journalistieke wanpraktijk”.

This is journalistic malpractice, a naked and unquestioning endorsement of military escalation that obliterates context or understanding. It would make more sense in a Verhoeven satire than the real world, but here we are, in hell. https://t.co/kxviMvAGYP

— Kelsey D. Atherton (@AthertonKD) January 3, 2020

Philadelphia Inquirer columnist Will Bunch schreef over het contrast tussen de plotselinge escalatie in Iran van de regering Trump en de aanloop naar de 2003-invasie van George W. Bush in Irak — waaraan vooraf de president, zijn topadviseurs en andere conservatieve commentatoren meer dan een jaar nodig hadden om er bij het leger van de VS op aan te dringen, Saddam Hussein te verslaan.

Trump gaf het bevel tot de luchtaanval die Soleimani doodde voordat “99 procent” van Amerikanen zelfs ooit gehoord had van de man, schreef Bunch.

“Binnen enkele minuten kwamen dezelfde mensen die ons de eindeloze oorlogen in Irak, Afghanistan en elders bezorgden, plotseling op TV om te verklaren dat [Soleimani] de slechtste persoon ter wereld was,” twitterde hij.

3. I can’t tell you how many times I’ve read in the last 10 hours that “Suleimani is behind the deaths of hundreds of Americans.” Not once has anyone, at least on TV, said any specifics of who or how, let alone explain how either the U.S. and the world is safer with him gone.

— Will Bunch (@Will_Bunch) January 3, 2020

“Waar is de toespraak tot het Amerikaanse volk, die uitlegt aan de alledaagse burger 1) wie die Soleimani was, 2) wat zijn misdaden tegen de VS waren, 3) hoe zijn dood ons veiliger maakt, 4) en wat ons plan is voor de rommelige nasleep?” vroeg Bunch zich af. Hij noemde de eenzijdige stap van de regering zonder medeweten van wetgevers – met nog minder goedkeuring van het Congres – ‘imperialistisch en autoritair.’

8. That’s not democracy. It’s not what the United States of America was supposed to be. It’s imperialistic and authoritarian — an autocratic ruler quite possibly starting a regional war without the informed consent of the people

— Will Bunch (@Will_Bunch) January 3, 2020

Filmmaker en activist Michael Moore voegde daar aan toe, dat met een gestage stroom van commentaren van Fleischer, Rove, Pompeo en andere conservatieven die staan te springen om zich in de oorlog met Iran te storten, de Amerikanen zullen worden “afgericht om Soleimani te haten” voor het eind van de week, zelfs al hadden ze voor donderdagavond nog nooit van hem gehoord.

Hello fellow Americans. Do you know this man? Did you know he was your enemy? What? Never heard of him? By the end of today you will be trained to hate him. You will be glad Trump had him assassinated. You will do as you are told. Get ready to send your sons &daughters off 2 war pic.twitter.com/8CprNDMgTf

— Michael Moore (@MMFlint) January 3, 2020